Zijn koolhydraten slecht voor je?

In gezonde-voeding-land staan ze vaak in het middelpunt van de belangstelling: koolhydraten! Zijn ze slecht voor je of juist goed voor de gezondheid? En welke koolhydraten zijn dan eigenlijk gezond? In dit artikel gaan we er dieper op in en geven we je het verlossende antwoord. 

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn, naast eiwitten en vetten, een van de drie macronutriënten die ons lichaam van energie voorzien. Ze komen voor in diverse voedingsmiddelen, van brood, pasta en aardappelen tot fruit, groenten en koek. Hoewel ze soms een slechte reputatie hebben en vaak uit diëten worden geschrapt, zijn koolhydraten essentieel voor een goed functionerend lichaam. Het is echter van belang dat je let op het type koolhydraten dat je consumeert.

Gezonde koolhydraten - eenvoudig versus complex

Koolhydraten zijn niet allemaal gelijk. Ze kunnen worden onderverdeeld in eenvoudige en complexe koolhydraten. Complexere varianten worden langzamer afgebroken, waardoor ze zorgen voor een stabielere energie dan eenvoudige koolhydraten. Volkoren producten, peulvruchten en groenten zijn voorbeelden van bronnen van complexe koolhydraten.

Dit betekent in de praktijk dat je langer energie krijgt van een volkoren boterham dan van een wit bolletje. En een gerecht met kikkererwten en zilvervliesrijst geeft je een voller gevoel dan een bord witte pasta. 

Zijn er koolhydraten die je beter kunt vermijden?

Die eenvoudige, snelle, koolhydraten kom je tegen in suikerrijke voedingsmiddelen zoals koekjes, taart, snoep en dat bordje witte spaghetti. Deze koolhydraten worden snel opgenomen, wat leidt tot pieken in de bloedsuikerspiegel en daaropvolgende honger. Je zal merken dat je na het (veel) eten van deze voedingsmiddelen ook sneller in een dipje belandt dan wanneer je hier een gezondere keuze in maakt. 

Zijn koolhydraten goed of slecht voor je lichaam?

De vraag of koolhydraten goed of slecht zijn, heeft geen zwart-wit antwoord. Ze zijn essentieel voor energie, vooral voor de hersenen die glucose nodig hebben om optimaal te functioneren. Echter, de kwaliteit en hoeveelheid koolhydraten die je eet, spelen een hele belangrijke rol. Het draait om het vinden van de juiste balans en het kiezen van voedingsmiddelen die je lichaam van voedingsstoffen voorzien en zorgen voor langdurige energie. 

We kunnen dus wel stellen dat als jij voornamelijk snelle koolhydraten eet, het tijd is voor een verandering van je voedingspatroon. In de masterclass 'ook jij hebt koolhydraten nodig!' vertelt Lot Beukers je alles over de complexe en snelle carbs, welke jou een stabiel gewicht bezorgen en hoe je ermee om moet gaan

Feit of fabel: maken koolhydraten je dik?

Veel mensen denken dat ze van koolhydraten dik worden, maar koolhydraten op zichzelf maken niet dik. Dat doet namelijk het overschot aan calorieën. Het is cruciaal om een evenwichtige levensstijl te hanteren waarbij je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, een zogenaamde negatieve energiebalans. Dit betekent niet dat je koolhydraten volledig uit je dieet moet schrappen, maar wel dat je bewuste keuzes moet maken over het type en de hoeveelheid koolhydraten die je consumeert.

Zijn koolhydraten slecht voor je? 

Koolhydraten zijn dus in beginsel zeker niet slecht voor je (allergieën en intoleranties uiteraard daargelaten). Ze zijn juist een fundamenteel onderdeel van een gezonde levensstijl. Door te kiezen voor gezonde koolhydraten in de juiste hoeveelheden, kun je je lichaam voorzien van de energie die het nodig heeft om optimaal te functioneren. 

Alles leren over koolhydraten en hoe je de goede eruit pikt? Volg dan de kneiterwaardevolle masterclass van Lot Beukers! 

© 2024 Beukers Academy