Hoe ga je om met emotie-eten?

Emotie-eten is iets waar veel mensen last van hebben. Zodra verdriet, stress, boosheid of een andere emotie de overhand neemt, rennen we naar de voorraadkast en steken we onze hand in een zak chips of doos chocola. Het verlicht de pijn even, maar daarna voel je je juist weer slechter. In dit artikel leggen we je uit hoe je omgaat met emotie-eten, wat je ertegen kan doen en hoe je emotie-eten kan voorkomen. 

Eten als een reactie op emoties 

We praten over emotie-eten als mensen eten gebruiken als reactie op emoties. Ze eten dus niet als er sprake is van honger, maar juist om bepaalde gevoelens te onderdrukken. Het klinkt wellicht onschuldig, maar emotie-eten kan leiden tot overeten en gewichtstoename. Daarnaast kan het een vicieuze cirkel worden waarbij emoties ervoor zorgen dat je gaat eten, waardoor je je vervolgens weer schuldig voelt en je daardoor nog meer gaat emotie-eten. 

Waar komt emotie-eten vandaan?

Emotie-eten kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  1. Stress: Stress kan leiden tot de drang om te eten als een manier om comfort te vinden of stress te verlichten.
  2. Emotionele problemen: Emoties zoals verdriet, eenzaamheid, verveling of woede kunnen leiden tot de drang om te eten om deze emoties te verdoven. Helemaal als deze emoties lange tijd ervaren worden, kunnen ze leiden tot het wegeten van de pijn die je ervaart. 
  3. Opvoeding: Sommige mensen hebben geleerd om voedsel te gebruiken als beloning of troost tijdens hun jeugd, wat kan leiden tot een patroon van emotie-eten op latere leeftijd. Merk je dat dit punt je triggert? Dan kan het helpen om eens terug te kijken naar vroeger en te ontdekken hoe jij getroost werd door je ouders (of verzorgers) als je verdrietig was. 

Hoe ga je om met emotie-eten?

We zeggen niet dat omgaan met emotie-eten makkelijk is, maar het is zeker mogelijk om dit op te lossen. In de masterclass 'Word Emotie-Eten De Baas' laten we je zien hoe je dit voor elkaar krijgt en welke stappen je daarvoor kan zetten. Maar we delen ook alvast een aantal tips met je waar je direct mee aan de slag kan. 

  1. Wees je bewust van wat je aan het doen bent: Het begint bij het ontdekken welke emoties en triggers leiden tot emotie-eten. Schrijf dit bijvoorbeeld op in een dagboek zodat je deze emoties en de daarbij behorende eetgewoontes kan bijhouden. 
  2. Emotie-eten als copingmechanisme veranderen:  Zoek gezonde manieren om met emoties om te gaan, zoals meditatie, sporten, creatieve activiteiten of door erover te praten. Al voorkom je er per dag maar een eetbui mee, dan ben je al op de goede weg. 
  3. Wees bewust van wat je eet: Snaai je vaak voor de TV je gevoel weg? Zet het toestel uit of leg bijvoorbeeld je telefoon weg. Zo ben je bewust van wat je eet en voel je je ook eerder vol. 
  4. Denk vooruit bij het boodschappen doen: Als je geen chocolade in huis hebt, kan je ook geen chocolade eten. Het klinkt misschien heel simpel, maar je zal zien dat zo'n eerste stap al een verschil kan maken. En denk je nu bij jezelf: dan zet ik het pak hagelslag wel aan mijn mond, dan doe je er goed aan om ook dat niet meer in je winkelmandje te gooien.   

 

Bovenstaande tips zijn natuurlijk vooral symptoombestrijdingen, want emotie-eten heeft vaak een veel diepere oorzaak. Het is belangrijk om te ontdekken waar dit vandaan komt en daarna kan jij ook goed omgaan met emotie-eten. Wil je hier vandaag nog mee aan de slag? Leer van Lot Beukers dan hoe je dit voor elkaar krijgt. 

© 2024 Beukers Academy