Hoe blijf je op een gezond gewicht?

hoe blijf je op een gezond gewicht?

Hoera! Je hebt jouw streefdoel gehaald! Maar hoe zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk op jouw gezonde gewicht blijft? De eerste prestatie is geleverd, maar onderschat ook deze uitdaging niet. Het is een bekend fenomeen dat veel mensen die succesvol zijn afgevallen, na verloop van tijd weer aankomen. Hoe voorkom je dat je toch weer aankomt? In dit artikel gaan we daar dieper op in. 

Waarom kom je vaak weer aan als je een gezond gewicht hebt bereikt? 

Een van de belangrijkste redenen is dat veel mensen terugvallen in oude gewoonten zodra ze hun streefgewicht hebben bereikt. Na lange tijd zichzelf van alles ontzeggen, sluipen de snacks na het avondeten, een extra portie opscheppen of geen 1 maar 2 koekjes bij de koffie er toch weer in. Het is lastig om deze patronen te doorbreken en dat zorgt er vaak voor dat mensen toch weer langzaam richting hun oude gewicht gaan. 

Op een gezond gewicht blijven betekent patronen doorbreken 

De eerste stap om te voorkomen dat je weer aankomt, is het handhaven van de gezonde gewoonten die je hebt ontwikkeld tijdens het afvallen. We zeggen niet voor niets dat Het Beukers Fundament geen dieet is, maar een verandering van leeftijd. De knop moet op veel verschillende manieren om, om te voorkomen dat jij straks weer gaat snaaien en graaien.

Blijf dus gezonde maaltijden bereiden, houd je aan je gebalanceerde voedingspatroon en blijf actief. Dit betekent niet dat je nooit meer kunt genieten van een traktatie of een rustdag kunt nemen, maar het betekent wel dat je consistent blijft in de afspraken die je met jezelf gemaakt hebt. 

Afvallen is ook langetermijnvisie 

Iets wat je ook niet mag vergeten als het stellen van realistische doelen en daarbij ook de langetermijnvisie niet te vergeten. Hoe cliché het ook klinkt: gewichtsverlies is geen sprint, maar een marathon. Of beter gezegd: een levenslange wandeling. Het gaat er niet alleen om snel resultaten te behalen, maar ook om die resultaten op lange termijn te behouden. Door realistische doelen te stellen en geduldig te zijn, kun je voorkomen dat je gefrustreerd raakt en terugvalt in oude gewoonten. 

We krijgen vaak de vraag hoe snel mensen 10 kilo kunnen afvallen, maar 'snel' is niet aan de orde. Het gaat om het behalen van je doel, niet welke tijd daaraan verbonden is. 

Kijk naar de mensen om je heen

Wat vaak onderschat wordt, maar wel heel belangrijk, zijn de mensen om je heen. Als jij met een (heerlijke!) salade voor je neus zit, maar je partner eet een lekkere kaaspizza, is de uitdaging om gezond te eten toch net iets groter. Het hebben van mensen die je aanmoedigen en steunen helpen je gemotiveerd te blijven en verantwoordelijkheid te nemen voor je gezonde gewoonten.

Ook het inschakelen van een professional kan je helpen om jouw streefdoel te behouden en op een gezond gewicht te blijven. Wij leren mensen hoe zij zelf op een gezonde manier kunnen afvallen en ook op dat gewicht kunnen blijven. Niet door te crashen, maar juist door een leefstijl aan te meten die jou zo gezond, fit en sterk mogelijk maakt. Extreme diëten kunnen op korte termijn resultaten opleveren, maar ze zijn zelden duurzaam op lange termijn. Nooit aan beginnen dus! 

Wil jij vandaag al de stap zetten naar het behouden van jouw streefgewicht? Meld je dan aan voor het gratis webinar van Lot Beukers! 

© 2024 Beukers Academy