Hoe word je weer fit en energiek?

In het drukke en volle leven dat we dagelijks leiden, is het bijna noodzakelijk om fit en energiek te zijn. Toch blijkt in de praktijk dat we ons eerder lusteloos en moe voelen. Wat veroorzaakt dit vervelende gevoel en hoe zorgen we ervoor dat we wel vol energie door het leven gaan? In dit artikel leggen we je het uit. 

Waarom voelen veel mensen zich vaak lusteloos en moe?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich vaak lusteloos en moe kunnen voelen. Uiteraard willen we benadrukken dat we geen medisch expert zijn. Twijfel jij over de reden van jouw lamlendige gevoel? Raadpleeg dan altijd een arts. 

Heb je dat uitgesloten, maar weet je niet waardoor je zo lusteloos en moe bent? Dan kan het weleens liggen aan de volgende oorzaken: 

  • Ongezonde voeding: veel vet, suikerrijk en bewerkt voedsel kan ervoor zorgen dat jij met enorme suikerpieken te maken hebt. Na een piek komt een dal en dat zorgt er weer voor dat jij je zo lusteloos voelt. Daarnaast hebben die suikerpieken ook veel negatieve invloed op je hormoonhuishouding. 
  • Slaaptekort: Een van de meest voor de hand liggende redenen voor vermoeidheid is het niet krijgen van voldoende slaap. Regelmatige verstoringen van de slaapcyclus kunnen leiden tot verminderde energie en concentratie. In een aantal gevallen kan je daar niets aan doen, maar het wordt ook erg vaak veroorzaakt door (veel) te laat naar bed gaan, nog even scrollen voordat je gaat slapen of producten zoals alcohol waardoor je een slechte nachtrust hebt. 

  • Te weinig drinken: Onvoldoende drinken kan leiden tot uitdroging, wat op zijn beurt kan resulteren in vermoeidheid en een gebrek aan energie.

  • Je komt te weinig in actie: gebrek aan lichaamsbeweging kan zorgen voor dat verschrikkelijke lamlendige gevoel. Hierdoor heb je het idee dat je energie helemaal weg is en je het liefst alleen nog maar op de bank wil hangen. 

Van slap en ellendig naar fit en energiek 

Gelukkig kan jij het helemaal zelf omdraaien. Zo ga je van slap en ellendig naar fit en energiek. Want precies dat heb je nodig om alles uit het leven te halen wat erin zit. 

Weet je nu al dat je die knop niet zelf om kan zetten en sta je te springen om hulp? Check dan snel het Beukers Fundament. Je leert daar hoe je de regie over je leven terugpakt en op basis van kennis de juiste beslissingen maakt voor duurzaam gewichtsverlies. 

Zo word jij weer fit en energiek 

Het begint allemaal met de juiste mindset. Zie je reis naar een gezonder leven niet als een strijd, maar als een positieve verandering. Focus op wat je gaat winnen in plaats van wat je achterlaat. Denk aan de energie die je zult hebben, de gezonde gewoonten die je zult ontwikkelen en het zelfvertrouwen dat zal groeien. Dit gaat niet over een nacht ijs, maar die slechte gewoontes zijn ook nog in één keer ontstaan. 

Het is daarom heel belangrijk om realistische doelen die haalbaar zijn op korte en lange termijn te maken. Begin bijvoorbeeld met het stellen van wekelijkse doelen, zoals het verhogen van je dagelijkse stappentelling of het toevoegen van meer groenten aan je maaltijden. Naarmate je vooruitgang boekt, kun je je doelen aanpassen en uitdagen. Zo zet je iedere keer weer een klein stapje in de goede richting. 

Slow but steady moet jouw nieuwe lijfspreuk worden. 

Eet en beweeg jezelf fit 

Uiteraard is een gezond dieet is enorm belangrijk voor het krijgen van meer energie. Kies voor volkoren granen, magere eiwitten, veel groenten en fruit. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en beperk de inname van suiker en verzadigde vetten. Kleine, maar blijvende veranderingen in je eetgewoonten kunnen grote positieve effecten hebben op je energieniveau en gewicht.

En dat geldt natuurlijk ook voor meer bewegen. Je hoeft niet urenlang in de sportschool door te brengen om actief te zijn. Begin met kleine veranderingen, zoals vaker de trap nemen in plaats van de lift, een wandeling maken tijdens de lunchpauze of dansen op je favoriete muziek. Bouw geleidelijk aan meer intensieve activiteiten op en vind ook het plezier in je activiteit. 

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet als een raket hoeft te gaan. Sterker nog, het beste resultaat behaal je als je veranderingen doorvoert die blijvend vol te houden zijn. 

© 2024 Beukers Academy